Knelpuntberoep: geisha

Wat ik wilde worden: ballerina (6 j), piloot (11 j), advocaat (13 j), journalist (16 j), superheld (40 j). Aan deze kant van de wereldbol kan je op het droomberoepkeuzemenu ook geisha aanvinken. Volgens gids Mayu van Kyoto Free Walking Tour (een aanrader) zijn er nog maar driehonderd van. Een knelpuntberoep zowaar.

Om redenen die ik nauwelijks begrijp vraag ik me al twee dagen af: had ik het gedaan? Als lilliputter aan mijn moeder gesmeekt om naar de geishaschool te mogen gaan? Vergeet scouts, ballet, zwemmen, atletiek, basketbal, tennis en vul maar aan?

Even kijken. Anno 2017 starten meisjes hun geishacarrière op hun vijftiende, als maiko, een stagiaire zeg maar. Ze studeren traditionele Japanse kunsten, inclusief dans, zang en de shamisen, dat is ballet-, zang- en gitaarles in één, niet mis, al blijft een Fender wel cooler.

Ze leren zo sierlijk thee serveren dat mensen vrolijk duizend euro betalen om daar simpelweg naar te mogen kijken.

Ze slapen niet op een kussen, maar leggen hun nek op een houten krukje, zodat hun kunstige kapsel niet in de knoop geraakt. Tot ze afstuderen en geiko worden, dan dragen ze pruiken, van die strakke die alopecia veroorzaken.

Volgens Lonely Planet zijn volwassen geisha’s zeer bedreven in drankspelletjes en zelfs moeilijk onder tafel te drinken.

Ze krijgen geen loon, maar wel kimono’s van vijfduizend tot driehonderdduizend euro. Waarmee ze niet op Instagram mogen pronken, want smartphones zijn een nono.

En ze moeten op zoek naar een hotshot die hun dure levensstijl wil sponsoren.

Conclusie na twee dagen denken? Ik zou een kimono vragen aan de Kerstman. Geen geishaslippers, want die kan zelfs hij niet leveren in een zevenmijlslaarzenmaat.

Of … In Gion, het geishadistrict van Kyoto, kan ik me voor honderd euro laten transformeren tot fake geisha. Inclusief kleurrijke kimono, zwarte haren, witte make-up, slippers in one size fits all 38 en starende blikken van medetoeristen. Lach maar, terwijl ik twijfel.

Advertenties

3 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s