Dag 1: meteen lost in translation & Kyoto

2017-12-23 10-1687351601..jpg

Café Bibliotec Hello, dat moet de eerste, ietwat afgelegen, halte in Kyoto worden na een reis van 28 uur. Een Japanse Barboek met muren vol boeken en een menu vol lekkers. De zon is onder, de straten zijn leeg, de wandeling duurt 45 minuten. En een briefje aan de deur verontschuldigt zich: sorry, vandaag uitzonderlijk gesloten. Chikusho.

20 minuten eerder had ik talloze leuke restaurants links laten liggen. Maar waar was ik 20 minuten geleden? Dolen dan maar. Met pijnlijke voeten, in een militaire cadans: han-gry han-gry …

Enkele straten verder brandt er licht. Buiten staan fietsen en krijtborden vol vreemde tekens. 21, 5 en 300, de rest is Chinees. De ramen zijn afgeschermd, maar door een kier piepen een lange tafel en een rek vol schoenen. Honger. Komaan, doen.

Ik steek m’n blonde breed lachende kop door de schuifdeur, verbaasde blikken alom. Enkel Japanners hier. Die, zo zal blijken, enkel Japans spreken. Sommigen hebben hun schoenen nog aan. In de hoek spot ik een tatami met kousen. Doe mij maar de westerse lange tafel, als die laarzen nu uit gaan, willen ze vanavond niet meer aan. Het meubilair is op maat van Japanners, Alice in wonderland wurmt zich op haar plaats. Een zucht van opluchting ontsnapt wanneer een Engelstalig menu verschijnt. Wat de overburen hebben, vraag ik. Yesyes. Neenee, hun bord, wat is dat? Blijven wijzen. Boodschap begrepen. Een heerlijke kom rijst met rauwe vis wordt minuten later geserveerd. En een glas wijn, want dat woord hadden ze nog al eens gehoord.

Ik kijk naar de keuken. Een boomlange kok glimlacht en bromt. Ook de buren glimlachen wanneer ik met de lepel een eerste hap neem. Stokjes, juist.

Dit smaakt. Naar meer.

Advertenties

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s